Η Αφαλάτωση της Μηχανής Espresso, δηλαδή, ή αφαλάτωση του αποσκληρυντή ή αφαλατωτή, είναι εξαιρετικά σημαντική διαδικασία. Επιπλέον, τα οφέλη της, αντανακλούν κέρδη για την υγεία του , την μακροζωία της μηχανής espresso, αλλά και της ποιότητας των ροφημάτων. Πράγματι, η παρακάτω διαδικασία αφορά μόνο τον softener και όχι τα φίλτρα νερού της μηχανής espresso.

Ακολουθεί αναλυτικά η σχετικά απλή διαδικασία σε 8 βήματα:

Αποσκληρυντής νερού 12lt Manual

1) Αρχικά κλείνουμε τη Μηχανή καφέ. (Για να μην τραβήξει νερό  κατά  την διαδικασία και βάλουμε αλμυρό νερό  μέσα στο Boiler).

2) Περιστρέφουμε την επάνω βάνα τέρμα δεξιά, αφήνοντας να τρέξει νερό από το σωληνάκι μέχρι να σταματήσει.

3) Γυρίζουμε και την κάτω βάνα τέρμα δεξιά.

4) Ανοίγουμε την τάπα και ρίχνουμε 1 κιλό χοντρό μαγειρικό αλάτι. (Η ποσότητα αφορά αποσκληρυντή 8lt) (1,5 κιλό αλάτι για αποσκληρυντή 12lt).

5) Κλείνουμε προσεκτικά και ερμητικά την τάπα.

6) Για να ξεκινήσει πρακτικά η  Αφαλάτωση της Μηχανής Espresso, γυρίζουμε την επάνω βάνα τέρμα αριστερά. Έτσι, αρχίζει η αφαλάτωση, τρέχοντας αλμυρό νερό από το κάτω σωληνάκι.

7) Μετά από περίπου 45 λεπτά, δοκιμάζουμε το νερό και εφόσον έχει φύγει τελείως η αλμύρα γυρίζουμε και την κάτω βάνα τέρμα αριστερά.

8) Η Αφαλάτωση του Αποσκληρυντή, έχει τελειώσει. Συνεπώς, μπορούμε να ανοίξουμε την μηχανή και να συνεχίσουμε την εργασία μας.