Η Αφαλάτωση της Μηχανής Espresso, δηλαδή, ή αφαλάτωση του αποσκληρυντή ή αφαλατωτή, είναι εξαιρετικά σημαντική διαδικασία. Τα οφέλη της, αντανακλούν κέρδη για την υγεία του , την μακροζωία της μηχανής espresso, αλλά και της ποιότητας των ροφημάτων. Φυσικά η παρακάτω διαδικασία αφορά μόνο τον softener και όχι τα φίλτρα νερού της μηχανής espresso.

Ακολουθεί αναλυτικά η σχετικά απλή διαδικασία σε 8 βήματα:

  • 1) Αρχικά κλείνουμε τη Μηχανή καφέ. (Για να μην τραβήξει νερό  κατά  την διαδικασία και βάλουμε αλμυρό νερό  μέσα στο Boiler).Αποσκληρυντής νερού 12lt Manual
  • 2) Turn the upper valve all the way to the right, letting water run from the tube until it stops.
  • 3) Γυρίζουμε και την κάτω βάνα τέρμα δεξιά.
  • 4) Ανοίγουμε την τάπα και ρίχνουμε 1 κιλό χοντρό μαγειρικό αλάτι. (Η ποσότητα αφορά αποσκληρυντή 8lt) (1,5 κιλό αλάτι για αποσκληρυντή 12lt).
  • 5) Κλείνουμε προσεκτικά και ερμητικά την τάπα.
  • 6) Για να ξεκινήσει πρακτικά η  Αφαλάτωση της Μηχανής Espresso, γυρίζουμε την επάνω βάνα τέρμα αριστερά. Έτσι, αρχίζει η αφαλάτωση, τρέχοντας αλμυρό νερό από το κάτω σωληνάκι.
  • 7) Μετά από περίπου 45 λεπτά, δοκιμάζουμε το νερό και εφόσον έχει φύγει τελείως η αλμύρα γυρίζουμε και την κάτω βάνα τέρμα αριστερά.
  • 8) Η Aφαλάτωση της Μηχανής Espresso, έχει τελειώσει. Μπορούμε να ανοίξουμε την μηχανή και να συνεχίσουμε την εργασία μας.