Υψηλάντου 56Α Νέα Ελβετία, Θεσσαλονίκη | 2314 018045

Συνταγές Espresso

Παρακάτω θα βρείτε τις πιο γνωστές συνταγές για τον αγαπημένο Espresso καφέ.

  • Cappuccino

    O Cappuccino είναι 35-40 ml espresso σε φλιτζάνι 180 ml με ζεστό γάλα και αφρόγαλα
    • Εκχυλίστε έναν μονό espresso και αφήστε το να “τρέξει” για άλλα 3-4 sec ή επιλέξτε την δόση του μονού cappuccino από το πληκτρολόγιο αν είναι αυτόματη η μηχανή σας .
    • Παρασκευάστε ζεστό αφρόγαλα.
    • Ρίξτε το γάλα μέσα στο φλιτζάνι.

    Για να παρασκευάσουμε ζεστό αφρόγαλα, χρησιμοποιούμε γάλα μακράς διάρκειας με 3,5% λιπαρά. Τοποθετούμε γάλα στη γαλατιέρα με μύτη μέχρι την εγκοπή. Το σκεύος και το γάλα θα πρέπει να είναι κρύα. Εκτονώνουμε το ακροφύσιο της μηχανής, ανοίγοντας το, ώστε να μην διοχετεύσει σταγόνες νερού στο γάλα κατά την παρασκευή του. Φέρνουμε το ακροφύσιο του ατμού στην επιφάνεια του γάλακτος, στη μέση και ανοίγουμε τον ατμό. Το γάλα μας αρχίζει και φουσκώνει και καθώς φουσκώνει κατεβάζουμε τη γαλατιέρα ώστε νοητά, το ακροφύσιο να βρίσκεται στο ίδιο σημείο.

     Όταν το γάλα φουσκώσει και φθάσει 2 cm από το χείλος της γαλατιέρας βυθίζουμε το ακροφύσιο, ώστε να δημιουργήσουμε περιστροφική κίνηση στο γάλα (δίνη) και να εξαλειφθούν οι φυσαλίδες. Μόλις η θερμοκρασία φθάσει στους 70⁰ C, κλείνουμε τον ατμό. Το αφρόγαλα είναι έτοιμο. Το αφήνουμε για μερικά δευτερόλεπτα να “ηρεμήσει” και στην συνέχεια το κουνάμε μέχρι να γυαλίσει η επιφάνεια του και το χτυπάμε ελαφρώς ώστε να διαχωρίσει η κρέμα από το γάλα. Σε περίπτωση που έχει φυσαλίδες στην επιφάνεια του, τις απομακρύνουμε με ένα κουτάλι επιφανειακά και στη συνέχεια κάνουμε την παραπάνω διαδικασία.

  • Cappuccino Freddo

    O Cappuccino Freddo είναι διπλός παγωμένος Cappuccino
    • Η παρασκευή του ροφήματος είναι όμοια με εκείνη του espresso freddo, με μόνη διαφορά την προσθήκη κρύου αφρογάλατος.
    • Αφού παρασκευάσετε και το αφρόγαλα, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν freddo Cappuccino με δύο τρόπους: α) Τοποθετείστε στο ποτήρι τον freddo espresso, και στο κενό που υπάρχει μέχρι το χείλος του ποτηριού, προσθέστε από πάνω αργά και κυκλικά στα τοιχώματα του ποτηριού το αφρόγαλα. β) Τοποθετείστε το αφρόγαλα στη βάση του άδειου ποτηριού στο 1/3. Προσθέστε 4-5 παγάκια και ρίξτε τον freddo espresso αργά υπό γωνία από το shaker ώστε να μην σκεπάσει το αφρόγαλα, αλλά να περάσει από μέσα και να δημιουργήσει 3 στρώματα.

    Για να παρασκευάσουμε κρύο αφρόγαλα, χρησιμοποιούμε γάλα μακράς διάρκειας με 1,5% λιπαρά.

    Τοποθετούμε γάλα στο πλαστικό ή inox σκεύος της φραπιέρας, περίπου στο ¼.

    Κουμπώνουμε στη φραπιέρα και αναμειγνύουμε στην πρώτη σκάλα (Ι).

    Μετά από περίπου 10-12 sec το αφρόγαλα είναι έτοιμο, λείο, ρευστό και βελούδινο.

    Σε περίπτωση που έχουμε γάλα ήδη στο σκεύος από προηγούμενη χρήση, θα πρέπει να συμπληρώσουμε νέο γάλα,

    ώστε να μην μας “κόψει” το αφρόγαλα κατά την παρασκευή του.

    Σε  κάθε περίπτωση το γάλα και το σκεύος που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να είναι κρύα. Για αυτό αποθηκεύουμε πάντα στο ψυγείο.

    Εάν επιχειρήσουμε να παρασκευάσουμε αφρόγαλα με γάλα με 0% λιπαρά, το αφρόγαλα που θα πάρουμε θα είναι πολύ πιο πηκτό και θα παραχθεί σε λιγότερο χρόνο.

    Εάν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα με 3,5% λιπαρά, για να έχουμε πιο πλούσια γεύση στο ρόφημα, θα πρέπει να τοποθετήσουμε και πάγο στο σκεύος αλλιώς το αφρόγαλα θα “κόψει”, ή θα είναι γεμάτο φυσαλίδες.

  • Espresso Freddo

    O Espresso Freddo είναι διπλός παγωμένος Espresso.
    • Εκχυλίστε έναν διπλό espresso χρησιμοποιώντας το διπλό κλείστρο με τους δύο εκροείς.
    • Συνεχίστε την εκχύλιση για άλλα 4-5 sec ώστε η ποσότητα του espresso να είναι περίπου 70-75 ml.
    • Τοποθετήστε στο shaker τον espresso που εκχυλίσατε, προσθέτοντας ζάχαρη (αν χρειάζεται) 1,5 κουταλιά για μέτριο και 3,5 για γλυκό.
    • Αναμείξτε στη φραπιέρα για 3-4 sec στην πρώτη σκάλα (I) ανοιγοκλείνοντας τη ώστε να λιώσει η ζάχαρη.
    • Προσθέστε 1-2 πάγους και αναμείξτε ξανά στη φραπιέρα με τον ίδιο τρόπο.
    • Προσθέστε πάγο σε ένα ποτήρι τύπου σωλήνα 250-280 ml (περίπου στα ¾) και σουρώστε τον καφέ στο ποτήρι.
    • Η κρέμα θα πρέπει να είναι περίπου 3-4 cm και ο καφές θα πρέπει να σχηματίζει νερά κατακόρυφα.

    Προσοχή να μην χτυπήσετε στη φραπιέρα περισσότερο από όσο χρειάζεται τον καφέ, καθώς θα δημιουργηθεί αρκετός αφρός και ο καφές σας θα είναι πολύ ελαφρύς.

  • Espresso Doppio

    O Espresso Doppio είναι διπλός Espresso
    • Καθαρίστε το κλείστρο χρησιμοποιώντας μία στεγνή και καθαρή πετσέτα.
    • Τοποθετήστε αλεσμένο καφέ στο κλείστρο. (Ανάλογα το χαρμάνι από 7- 8,5 gr).
    • Πατήστε σε σταθερό σημείο τον καφέ με το tamper (πατητήρι), ασκώντας δύναμη περίπου 15 kg. (ρίχνετε ελαφρώς τα βάρος σας προς τα μπροστά).
    • Καθαρίστε τον δακτύλιο του κλείστρου με το χέρι σας για τυχόν υπολείμματα καφέ.
    • Πατήστε το κουμπί ελεύθερης ροής της μηχανής espresso ώστε να καθαρίσει το νερό και να αποφύγουμε τον βρασμό. (περίπου 5-6 sec, ανάλογα τη μηχανή και τη χρήση της).
    • Κουμπώστε το κλείστρο και ξεκινήστε αμέσως την εκχύλιση.
    • Ιδανικός χρόνος εκχύλισης είναι από 21-27 sec από την στιγμή που πατάτε το κουμπί.
    • Στο φλιτζάνι θα πρέπει να έχετε 25-30 ml espresso.(ανάλογα με το φλιτζάνι, περίπου στη μέση του)
    • Εκχυλίστε έναν espresso χρησιμοποιώντας το διπλό κλείστρο με τους δύο εκροείς.
    • Σταματήστε την εκχύλιση όταν η ποσότητα του espresso φθάσει τα 60 ml. (ανάλογα με το φλιτζάνι, περίπου λίγο λιγότερο από το μισό).
  • Espresso Stretto (Ristretto)

    O Espresso Stretto είναι Espresso με λιγότερο νερό
    • Καθαρίστε το κλείστρο χρησιμοποιώντας μία στεγνή και καθαρή πετσέτα.
    • Τοποθετήστε αλεσμένο καφέ στο κλείστρο. (Ανάλογα το χαρμάνι από 7- 8,5 gr).
    • Πατήστε σε σταθερό σημείο τον καφέ με το tamper (πατητήρι), ασκώντας δύναμη περίπου 15 kg. (ρίχνετε ελαφρώς τα βάρος σας προς τα μπροστά).
    • Καθαρίστε τον δακτύλιο του κλείστρου με το χέρι σας για τυχόν υπολείμματα καφέ.
    • Πατήστε το κουμπί ελεύθερης ροής της μηχανής espresso ώστε να καθαρίσει το νερό και να αποφύγουμε τον βρασμό. (περίπου 5-6 sec, ανάλογα τη μηχανή και τη χρήση της).
    • Κουμπώστε το κλείστρο και ξεκινήστε αμέσως την εκχύλιση.
    • Ιδανικός χρόνος εκχύλισης είναι από 21-27 sec από την στιγμή που πατάτε το κουμπί.
    • Στο φλιτζάνι θα πρέπει να έχετε 25-30 ml espresso.(ανάλογα με το φλιτζάνι, περίπου στη μέση του)
    • Εκχυλίστε έναν Espresso χρησιμοποιώντας το κουμπί ελεύθερης ροής.
    • Σταματήστε την εκχύλιση όταν η ποσότητα του Espresso φθάσει τα 15-20 ml. (ανάλογα με το φλιτζάνι, περίπου στο 1/3).
  • Espresso Lungo

    O espresso Lungo είναι Espresso με περισσότερο νερό
    • Καθαρίστε το κλείστρο χρησιμοποιώντας μία στεγνή και καθαρή πετσέτα.
    • Τοποθετήστε αλεσμένο καφέ στο κλείστρο. (Ανάλογα το χαρμάνι από 7- 8,5 gr).
    • Πατήστε σε σταθερό σημείο τον καφέ με το tamper (πατητήρι), ασκώντας δύναμη περίπου 15 kg. (ρίχνετε ελαφρώς τα βάρος σας προς τα μπροστά).
    • Καθαρίστε τον δακτύλιο του κλείστρου με το χέρι σας για τυχόν υπολείμματα καφέ.
    • Πατήστε το κουμπί ελεύθερης ροής της μηχανής espresso ώστε να καθαρίσει το νερό και να αποφύγουμε τον βρασμό. (περίπου 5-6 sec, ανάλογα τη μηχανή και τη χρήση της).
    • Κουμπώστε το κλείστρο και ξεκινήστε αμέσως την εκχύλιση.
    • Ιδανικός χρόνος εκχύλισης είναι από 21-27 sec από την στιγμή που πατάτε το κουμπί.
    • Στο φλιτζάνι θα πρέπει να έχετε 25-30 ml espresso.(ανάλογα με το φλιτζάνι, περίπου στη μέση του)
    • Εκχυλίστε έναν espresso χρησιμοποιώντας το κουμπί ελεύθερης ροής.
    • Σταματήστε την εκχύλιση όταν η ποσότητα του espresso φθάσει τα 45-50 ml. (ανάλογα με το φλιτζάνι, λίγο πριν φθάσει στο χείλος του).
  • Espresso Coretto

    • Καθαρίστε το κλείστρο χρησιμοποιώντας μία στεγνή και καθαρή πετσέτα.
    • Τοποθετήστε αλεσμένο καφέ στο κλείστρο. (Ανάλογα το χαρμάνι από 7- 8,5 gr).
    • Πατήστε σε σταθερό σημείο τον καφέ με το tamper (πατητήρι), ασκώντας δύναμη περίπου 15 kg. (ρίχνετε ελαφρώς τα βάρος σας προς τα μπροστά).
    • Καθαρίστε τον δακτύλιο του κλείστρου με το χέρι σας για τυχόν υπολείμματα καφέ.
    • Πατήστε το κουμπί ελεύθερης ροής της μηχανής espresso ώστε να καθαρίσει το νερό και να αποφύγουμε τον βρασμό. (περίπου 5-6 sec, ανάλογα τη μηχανή και τη χρήση της).
    • Κουμπώστε το κλείστρο και ξεκινήστε αμέσως την εκχύλιση.
    • Ιδανικός χρόνος εκχύλισης είναι από 21-27 sec από την στιγμή που πατάτε το κουμπί.
    • Στο φλιτζάνι θα πρέπει να έχετε 25-30 ml espresso.(ανάλογα με το φλιτζάνι, περίπου στη μέση του)
    • Τοποθετήστε στο φλιτζάνι 10 ml από το αλκοόλ που επιθυμείτε. Συνήθως grappa, λικέρ φουντούκι ή πικραμύγδαλο, λικέρ καφέ.
    • Εκχυλίστε έναν espresso απευθείας στο φλιτζάνι.
  • Espresso Macchiato

    • Καθαρίστε το κλείστρο χρησιμοποιώντας μία στεγνή και καθαρή πετσέτα.
    • Τοποθετήστε αλεσμένο καφέ στο κλείστρο. (Ανάλογα το χαρμάνι από 7- 8,5 gr).
    • Πατήστε σε σταθερό σημείο τον καφέ με το tamper (πατητήρι), ασκώντας δύναμη περίπου 15 kg. (ρίχνετε ελαφρώς τα βάρος σας προς τα μπροστά).
    • Καθαρίστε τον δακτύλιο του κλείστρου με το χέρι σας για τυχόν υπολείμματα καφέ.
    • Πατήστε το κουμπί ελεύθερης ροής της μηχανής espresso ώστε να καθαρίσει το νερό και να αποφύγουμε τον βρασμό. (περίπου 5-6 sec, ανάλογα τη μηχανή και τη χρήση της).
    • Κουμπώστε το κλείστρο και ξεκινήστε αμέσως την εκχύλιση.
    • Ιδανικός χρόνος εκχύλισης είναι από 21-27 sec από την στιγμή που πατάτε το κουμπί.
    • Στο φλιτζάνι θα πρέπει να έχετε 25-30 ml espresso.(ανάλογα με το φλιτζάνι, περίπου στη μέση του)
    • Εκχυλίστε έναν espresso
    • Προσθέστε μία κουταλιά αφρόγαλα στο κέντρο του φλιτζανιού.
  • Espresso

    διπλός espresso:  Το κλείστρο που χρησιμοποιούμε για να παρασκευάσουμε έναν απλό espresso είναι το μονό. (Σίτα 7 gr και έναν εκροέα).
    Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε το διπλό (Σίτα 14 gr και δύο εκροείς) θα εκχυλίσουμε 2 espresso ή έναν διπλό espresso.

      • Καθαρίστε το κλείστρο χρησιμοποιώντας μία στεγνή και καθαρή πετσέτα.
      • Τοποθετήστε αλεσμένο καφέ στο κλείστρο. (Ανάλογα το χαρμάνι από 7- 8,5 gr).
      • Πατήστε σε σταθερό σημείο τον καφέ με το tamper (πατητήρι), ασκώντας δύναμη περίπου 15 kg. (ρίχνετε ελαφρώς τα βάρος σας προς τα μπροστά).
      • Καθαρίστε τον δακτύλιο του κλείστρου με το χέρι σας για τυχόν υπολείμματα καφέ.
      • Πατήστε το κουμπί ελεύθερης ροής της μηχανής espresso ώστε να καθαρίσει το νερό και να αποφύγουμε τον βρασμό. (περίπου 5-6 sec, ανάλογα τη μηχανή και τη χρήση της).
      • Κουμπώστε το κλείστρο και ξεκινήστε αμέσως την εκχύλιση.
      • Ιδανικός χρόνος εκχύλισης είναι από 21-27 sec από την στιγμή που πατάτε το κουμπί.
      • Στο φλιτζάνι θα πρέπει να έχετε 25-30 ml espresso.(ανάλογα με το φλιτζάνι, περίπου στη μέση του)
Κορυφή

Visit Us

Υψηλάντου 56Α
Νέα Ελβετία, Θεσσαλονίκη

Call Us

2314 018045
693 157 5233

Write us

info@coffeemaniacs.gr
facebook | instagram


Copyright © 2019 | Made by anise with love and caffeine