Συνταγές Espresso
Παρακάτω θα βρείτε τις πιο γνωστές συνταγές Espresso για τον αγαπημένο σας καφέ.
O Cappuccino είναι 35-40 ml espresso σε φλιτζάνι 180 ml με ζεστό γάλα και αφρόγαλα
- Εκχυλίζουμε έναν μονό espresso και αφήνουμε να “τρέξει” για άλλα 3-4 sec ή επιλέγουμε την δόση του μονού cappuccino από το πληκτρολόγιο αν είναι αυτόματη η μηχανή μας.
- Στην συνέχεια παρασκευάζουμε ζεστό αφρόγαλα.(Μέχρι 65C)
- Ρίχνουμε το γάλα μέσα στο φλιτζάνι.
Για να παρασκευάσουμε ζεστό αφρόγαλα, χρησιμοποιούμε γάλα μακράς διάρκειας με 3,5% λιπαρά. Τοποθετούμε γάλα στη γαλατιέρα με μύτη μέχρι την εγκοπή. Το σκεύος και το γάλα θα πρέπει να είναι κρύα. Εκτονώνουμε το ακροφύσιο της μηχανής, ανοίγοντας το, ώστε να μην διοχετεύσει σταγόνες νερού στο γάλα κατά την παρασκευή του. Μετά, φέρνουμε το ακροφύσιο του ατμού στην επιφάνεια του γάλακτος, στη μέση και ανοίγουμε τον ατμό. Το γάλα μας αρχίζει και φουσκώνει και καθώς φουσκώνει κατεβάζουμε τη γαλατιέρα ώστε νοητά, το ακροφύσιο να βρίσκεται στο ίδιο σημείο.
Όταν το γάλα φουσκώσει και φθάσει 2 cm από το χείλος της γαλατιέρας βυθίζουμε το ακροφύσιο,ώστε να δημιουργήσουμε περιστροφική κίνηση στο γάλα (δίνη) και να εξαλειφθούν οι φυσαλίδες.Μόλις η θερμοκρασία φθάσει στους 70⁰ C,κλείνουμε τον ατμό. Το αφρόγαλα είναι έτοιμο.Το αφήνουμε για μερικά δευτερόλεπτα να “ηρεμήσει” και στην συνέχεια το κουνάμε μέχρι να γυαλίσει η επιφάνεια του και το χτυπάμε ελαφρώς ώστε να διαχωρίσει η κρέμα από το γάλα.Σε περίπτωση που έχει φυσαλίδες στην επιφάνεια του, τις απομακρύνουμε με ένα κουτάλι επιφανειακά και στη συνέχεια κάνουμε την παραπάνω διαδικασία.
O Cappuccino Freddo είναι διπλός παγωμένος Cappuccino
- Η παρασκευή του ροφήματος είναι όμοια με εκείνη του espresso freddo, με μόνη διαφορά την προσθήκη κρύου αφρογάλατος.
- Αφού παρασκευάσουμε και το αφρόγαλα,μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν freddo Cappuccino με δύο τρόπους: α) Τοποθετούμε στο ποτήρι τον freddo espresso,και στο κενό που υπάρχει μέχρι το χείλος του ποτηριού,προσθέτουμε από πάνω αργά και κυκλικά στα τοιχώματα του ποτηριού το αφρόγαλα. β) Τοποθετούμε το αφρόγαλα στη βάση του άδειου ποτηριού στο 1/3. Προσθέτουμε 4-5 παγάκια και ρίχνουμε τον freddo espresso αργά υπό γωνία από το shaker ώστε να μην σκεπάσει το αφρόγαλα,αλλά να περάσει από μέσα και να δημιουργήσει 3 στρώματα.
Για να παρασκευάσουμε κρύο αφρόγαλα,χρησιμοποιούμε γάλα μακράς διάρκειας με 1,5% λιπαρά.
Τοποθετούμε γάλα στο πλαστικό ή inox σκεύος της φραπιέρας, περίπου στο ¼.
Κουμπώνουμε στη φραπιέρα και αναμειγνύουμε στην πρώτη σκάλα (Ι).
Μετά από περίπου 10-12 sec το αφρόγαλα είναι έτοιμο,λείο,ρευστό και βελούδινο.
Σε περίπτωση που έχουμε γάλα ήδη στο σκεύος από προηγούμενη χρήση,θα πρέπει να συμπληρώσουμε νέο γάλα,
ώστε να μην μας “κόψει” το αφρόγαλα κατά την παρασκευή του.
Σε κάθε περίπτωση το γάλα και το σκεύος που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να είναι κρύα.Για αυτό αποθηκεύουμε πάντα στο ψυγείο.
Εάν επιχειρήσουμε να παρασκευάσουμε αφρόγαλα με γάλα με 0% λιπαρά,το αφρόγαλα που θα πάρουμε θα είναι πολύ πιο πηκτό και θα παραχθεί σε λιγότερο χρόνο.
Εάν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα με 3,5% λιπαρά,για να έχουμε πιο πλούσια γεύση στο ρόφημα, θα πρέπει να τοποθετήσουμε και πάγο στο σκεύος αλλιώς το αφρόγαλα θα “κόψει”, ή θα είναι γεμάτο φυσαλίδες.
O Espresso Freddo είναι διπλός παγωμένος Espresso.
- Εκχυλίζουμε έναν διπλό espresso χρησιμοποιώντας το διπλό κλείστρο με τους δύο εκροείς.
- Συνεχίζουμε την εκχύλιση για άλλα 4-5 sec ώστε η ποσότητα του espresso να είναι περίπου 65-70ml.
- Τοποθετούμε στο shaker τον espresso που εκχυλίσαμε, προσθέτοντας ζάχαρη (αν χρειάζεται) 1,5 κουταλιά για μέτριο και 3,5 για γλυκό.
- Αναμειγνύουμε στη φραπιέρα για 3-4 sec στην πρώτη σκάλα (I) ανοιγοκλείνοντας τη ώστε να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε 1-2 πάγους και αναμειγνύουμε ξανά στη φραπιέρα με τον ίδιο τρόπο.
- Προσθέτουμε πάγο σε ένα ποτήρι τύπου σωλήνα 250-280 ml (περίπου στα ¾) και σουρώνουμε τον καφέ στο ποτήρι.
- Η κρέμα θα πρέπει να είναι περίπου 3-4 cm και ο καφές θα πρέπει να σχηματίζει ρέοντα “νερά”κατακόρυφα.
Προσοχή να μην χτυπήσουμε στη φραπιέρα περισσότερο από όσο χρειάζεται τον καφέ,καθώς θα δημιουργηθεί αρκετός αφρός και ο καφές μας θα είναι πολύ ελαφρύς.
O Espresso Doppio είναι διπλός Espresso
- Καθαρίζουμε το κλείστρο χρησιμοποιώντας μία στεγνή και καθαρή πετσέτα.
- Στην συνέχεια τοποθετούμε αλεσμένο καφέ στο κλείστρο. (Ανάλογα το χαρμάνι από 7- 8,5 gr).
- Πατάμε σε σταθερό σημείο τον καφέ με το tamper (πατητήρι), ασκώντας δύναμη περίπου 15 kg. (ρίχνουμε ελαφρώς τα βάρος μας προς τα μπροστά).
- Επιπρόσθετα, καθαρίζουμε τον δακτύλιο του κλείστρου με το χέρι μας για τυχόν υπολείμματα καφέ.
- Κατόπιν παταμε το κουμπί ελεύθερης ροής της μηχανής espresso ώστε να καθαρίσει το νερό και να αποφύγουμε τον βρασμό. (περίπου 5-6 sec, ανάλογα τη μηχανή και τη χρήση της).
- Κουμπώνουμε το κλείστρο και ξεκινάμε αμέσως την εκχύλιση.
- Ιδανικός χρόνος εκχύλισης είναι από 21-27 sec από την στιγμή που πατάμε το κουμπί.
- Στο φλιτζάνι θα πρέπει να έχουμε 25-30 ml espresso.(ανάλογα με το φλιτζάνι, περίπου στη μέση του)
- Εκχυλίζουμε έναν espresso χρησιμοποιώντας το διπλό κλείστρο με τους δύο εκροείς.
- Σταματάμε την εκχύλιση όταν η ποσότητα του espresso φθάσει τα 60 ml. (ανάλογα με το φλιτζάνι, περίπου λίγο λιγότερο από το μισό).
O Espresso Stretto είναι Espresso με λιγότερο νερό
- Καθαρίζουμε το κλείστρο χρησιμοποιώντας μία στεγνή και καθαρή πετσέτα.
- Τοποθετούμε αλεσμένο καφέ στο κλείστρο. (Ανάλογα το χαρμάνι από 7- 8,5 gr).
- Πατάμε σε σταθερό σημείο τον καφέ με το tamper (πατητήρι), ασκώντας δύναμη περίπου 15 kg. (ρίχνουμε ελαφρώς τα βάρος σας προς τα μπροστά).
- Κατόπιν Καθαρίζουμε τον δακτύλιο του κλείστρου με το χέρι μας για τυχόν υπολείμματα καφέ.
- Στην συνέχεια πατάμε το κουμπί ελεύθερης ροής της μηχανής espresso ώστε να καθαρίσει το νερό και να αποφύγουμε τον βρασμό. (περίπου 5-6 sec, ανάλογα τη μηχανή και τη χρήση της).
- Κουμπώνουμε το κλείστρο και ξεκινάμε αμέσως την εκχύλιση.
- Ιδανικός χρόνος εκχύλισης είναι από 21-27 sec από την στιγμή που πατάμε το κουμπί.
- Στο φλιτζάνι θα πρέπει να έχουμε 25-30 ml espresso.(ανάλογα με το φλιτζάνι, περίπου στη μέση του)
- Εκχυλίζουμε έναν Espresso χρησιμοποιώντας το κουμπί ελεύθερης ροής.
- Σταματάμε την εκχύλιση όταν η ποσότητα του Espresso φθάσει τα 15-20 ml. (ανάλογα με το φλιτζάνι, περίπου στο 1/3).
O espresso Lungo είναι Espresso με περισσότερο νερό
- Καθαρίζουμε το κλείστρο χρησιμοποιώντας μία στεγνή και καθαρή πετσέτα.
- Τοποθετούμε αλεσμένο καφέ στο κλείστρο. (Ανάλογα το χαρμάνι από 7- 8,5 gr).
- Κατόπιν πατάμε σε σταθερό σημείο τον καφέ με το tamper (πατητήρι), ασκώντας δύναμη περίπου 15 kg. (ρίχνουμε ελαφρώς τα βάρος μας προς τα μπροστά).
- επίσης, Καθαρίζουμε τον δακτύλιο του κλείστρου με το χέρι μας για τυχόν υπολείμματα καφέ.
- Επιπλέον, πατάμε το κουμπί ελεύθερης ροής της μηχανής espresso ώστε να καθαρίσει το νερό και να αποφύγουμε τον βρασμό. (περίπου 5-6 sec, ανάλογα τη μηχανή και τη χρήση της).
- Κουμπώνουμε το κλείστρο και ξεκινάμε αμέσως την εκχύλιση.
- Ιδανικός χρόνος εκχύλισης είναι από 21-27 sec από την στιγμή που πατάμε το κουμπί.
- Στο φλιτζάνι θα πρέπει να έχουμε 25-30 ml espresso.(ανάλογα με το φλιτζάνι, περίπου στη μέση του)
- Εκχυλίζουμε έναν espresso χρησιμοποιώντας το κουμπί ελεύθερης ροής.
- Σταματάμε την εκχύλιση όταν η ποσότητα του espresso φθάσει τα 45-50 ml. (ανάλογα με το φλιτζάνι, λίγο πριν φθάσει στο χείλος του).
- Καθαρίζουμε το κλείστρο χρησιμοποιώντας μία στεγνή και καθαρή πετσέτα.
- Τοποθετούμε αλεσμένο καφέ στο κλείστρο. (Ανάλογα το χαρμάνι από 7- 8,5 gr).
- Κατόπιν πατάμε σε σταθερό σημείο τον καφέ με το tamper (πατητήρι), ασκώντας δύναμη περίπου 15 kg. (ρίχνουμε ελαφρώς τα βάρος σας προς τα μπροστά).
- Επιπλέον, Καθαρίζουμε τον δακτύλιο του κλείστρου με το χέρι μας για τυχόν υπολείμματα καφέ.
- Πατάμε το κουμπί ελεύθερης ροής της μηχανής espresso ώστε να καθαρίσει το νερό και να αποφύγουμε τον βρασμό. (περίπου 5-6 sec, ανάλογα τη μηχανή και τη χρήση της).
- Κουμπώνουμε το κλείστρο και ξεκινάμε αμέσως την εκχύλιση.
- Ιδανικός χρόνος εκχύλισης είναι από 21-27 sec από την στιγμή που πατάμε το κουμπί.
- Στο φλιτζάνι θα πρέπει να έχουμε 25-30 ml espresso.(ανάλογα με το φλιτζάνι, περίπου στη μέση του)
- Τοποθετούμε στο φλιτζάνι 10 ml από το αλκοόλ που επιθυμούμε. Συνήθως grappa, λικέρ φουντούκι ή πικραμύγδαλο, λικέρ καφέ.
- Εκχυλίζουμε έναν espresso απευθείας στο φλιτζάνι.
- Καθαρίζουμε το κλείστρο χρησιμοποιώντας μία στεγνή και καθαρή πετσέτα.
- Κατόπιν τοποθετούμε αλεσμένο καφέ στο κλείστρο. (Ανάλογα το χαρμάνι από 7- 8,5 gr).
- Επιπλέον πατάμε σε σταθερό σημείο τον καφέ με το tamper (πατητήρι), ασκώντας δύναμη περίπου 15 kg. (ρίχνουμε ελαφρώς τα βάρος σας προς τα μπροστά).
- Επιπρόσθετα, καθαρίζουμε τον δακτύλιο του κλείστρου με το χέρι σας για τυχόν υπολείμματα καφέ.
- Στην συνέχεια, πατάμε το κουμπί ελεύθερης ροής της μηχανής espresso ώστε να καθαρίσει το νερό και να αποφύγουμε τον βρασμό. (περίπου 5-6 sec, ανάλογα τη μηχανή και τη χρήση της).
- Μετά, Κουμπώνουμε το κλείστρο και ξεκινάμε αμέσως την εκχύλιση.
- Επίσης, ιδανικός χρόνος εκχύλισης είναι από 21-27 sec από την στιγμή που πατάμε το κουμπί.
- Στο φλιτζάνι θα πρέπει να έχουμε 25-30 ml espresso.(ανάλογα με το φλιτζάνι, περίπου στη μέση του)
- Εκχυλίζουμε έναν espresso
- Προσθέουμε μία κουταλιά αφρόγαλα στο κέντρο του φλιτζανιού.
διπλός espresso: Το κλείστρο που χρησιμοποιούμε για να παρασκευάσουμε έναν απλό espresso είναι το μονό. (Σίτα 7 gr και έναν εκροέα).
Έτσι,σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε το διπλό (Σίτα 14 gr και δύο εκροείς) θα εκχυλίσουμε 2 espresso ή έναν διπλό espresso.
-
- Καθαρίζουμε το κλείστρο με μία στεγνή και καθαρή πετσέτα.
- Τοποθετούμε αλεσμένο καφέ στο κλείστρο. (Ανάλογα το χαρμάνι από 7- 8,5 gr).
- Κατόπιν, πατάμε σε σταθερό σημείο τον καφέ με το tamper (πατητήρι), ασκώντας δύναμη περίπου 15 kg. (ρίχνουμε ελαφρώς τα βάρος μας προς τα μπροστά).
- Επίσης, Καθαρίζουμε τον δακτύλιο του κλείστρου με το χέρι μας για τυχόν υπολείμματα καφέ.
- Πατάμε το κουμπί ελεύθερης ροής της μηχανής espresso ώστε να καθαρίσει το νερό και να αποφύγουμε τον βρασμό. (περίπου 5-6 sec, ανάλογα τη μηχανή και τη χρήση της).
- Μετά, Κουμπώνουμε το κλείστρο και ξεκινάμε αμέσως την εκχύλιση.
- Επίσης, ιδανικός χρόνος εκχύλισης είναι από 21-27 sec από την στιγμή που πατάμε το κουμπί.
- Έτσι, στο φλιτζάνι θα πρέπει να έχουμε 25-30 ml espresso.(ανάλογα με το φλιτζάνι, περίπου στη μέση του)