Παρακάτω θα βρείτε τις πιο γνωστές συνταγές για τον αγαπημένο Espresso καφέ.
Για να παρασκευάσουμε ζεστό αφρόγαλα, χρησιμοποιούμε γάλα μακράς διάρκειας με 3,5% λιπαρά. Τοποθετούμε γάλα στη γαλατιέρα με μύτη μέχρι την εγκοπή. Το σκεύος και το γάλα θα πρέπει να είναι κρύα. Εκτονώνουμε το ακροφύσιο της μηχανής, ανοίγοντας το, ώστε να μην διοχετεύσει σταγόνες νερού στο γάλα κατά την παρασκευή του. Φέρνουμε το ακροφύσιο του ατμού στην επιφάνεια του γάλακτος, στη μέση και ανοίγουμε τον ατμό. Το γάλα μας αρχίζει και φουσκώνει και καθώς φουσκώνει κατεβάζουμε τη γαλατιέρα ώστε νοητά, το ακροφύσιο να βρίσκεται στο ίδιο σημείο.
Όταν το γάλα φουσκώσει και φθάσει 2 cm από το χείλος της γαλατιέρας βυθίζουμε το ακροφύσιο, ώστε να δημιουργήσουμε περιστροφική κίνηση στο γάλα (δίνη) και να εξαλειφθούν οι φυσαλίδες. Μόλις η θερμοκρασία φθάσει στους 70⁰ C, κλείνουμε τον ατμό. Το αφρόγαλα είναι έτοιμο. Το αφήνουμε για μερικά δευτερόλεπτα να “ηρεμήσει” και στην συνέχεια το κουνάμε μέχρι να γυαλίσει η επιφάνεια του και το χτυπάμε ελαφρώς ώστε να διαχωρίσει η κρέμα από το γάλα. Σε περίπτωση που έχει φυσαλίδες στην επιφάνεια του, τις απομακρύνουμε με ένα κουτάλι επιφανειακά και στη συνέχεια κάνουμε την παραπάνω διαδικασία.
Για να παρασκευάσουμε κρύο αφρόγαλα, χρησιμοποιούμε γάλα μακράς διάρκειας με 1,5% λιπαρά.
Τοποθετούμε γάλα στο πλαστικό ή inox σκεύος της φραπιέρας, περίπου στο ¼.
Κουμπώνουμε στη φραπιέρα και αναμειγνύουμε στην πρώτη σκάλα (Ι).
Μετά από περίπου 10-12 sec το αφρόγαλα είναι έτοιμο, λείο, ρευστό και βελούδινο.
Σε περίπτωση που έχουμε γάλα ήδη στο σκεύος από προηγούμενη χρήση, θα πρέπει να συμπληρώσουμε νέο γάλα,
ώστε να μην μας “κόψει” το αφρόγαλα κατά την παρασκευή του.
Σε κάθε περίπτωση το γάλα και το σκεύος που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να είναι κρύα. Για αυτό αποθηκεύουμε πάντα στο ψυγείο.
Εάν επιχειρήσουμε να παρασκευάσουμε αφρόγαλα με γάλα με 0% λιπαρά, το αφρόγαλα που θα πάρουμε θα είναι πολύ πιο πηκτό και θα παραχθεί σε λιγότερο χρόνο.
Εάν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα με 3,5% λιπαρά, για να έχουμε πιο πλούσια γεύση στο ρόφημα, θα πρέπει να τοποθετήσουμε και πάγο στο σκεύος αλλιώς το αφρόγαλα θα “κόψει”, ή θα είναι γεμάτο φυσαλίδες.
Προσοχή να μην χτυπήσετε στη φραπιέρα περισσότερο από όσο χρειάζεται τον καφέ, καθώς θα δημιουργηθεί αρκετός αφρός και ο καφές σας θα είναι πολύ ελαφρύς.
διπλός espresso: Το κλείστρο που χρησιμοποιούμε για να παρασκευάσουμε έναν απλό espresso είναι το μονό. (Σίτα 7 gr και έναν εκροέα).
Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε το διπλό (Σίτα 14 gr και δύο εκροείς) θα εκχυλίσουμε 2 espresso ή έναν διπλό espresso.