Ρύθμιση του Μύλου Άλεσης Espresso

OD 64 belogia μύλος άλεσης δίσκος

H ρύθμιση του μύλου άλεσης espresso, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα, ώστε να επιτύχουμε σώστη άλεση, κοκκομετρία και τα σωστά γραμμάρια για την εκχύλιση του καφέ που διαθέτουμε.

Με μη σωστή άλεση του καφέ, θα πάρουμε τελείως διαφορετικά και αρνητικά στοιχεία στο φλιτζάνι, από ότι θα έπρεπε.

Οδηγός Ρύθμισης Μύλου για Espresso

1. Επιλογή Αρχικής Ρύθμισης

Εάν ο Μύλος άλεσης καφέ espresso, είναι καινούριος με εργοστασιακή ρύθμιση:

  • Σφίγγουμε τελείως τον δίσκο ρύθμισης (με κλειστό διακόπτη, για να μην βλάψουμε τα μαχαίρια λόγω επαφής. Συνήθως, οι περισσότεροι μύλοι σφίγγουν-λεπταίνουν την άλεση δεξιόστροφα, αντίθετα από τη φορά του ρολογιού.)
  • Στην συνέχεια. ανοίγουμε την άλεση αριστερόστροφα περίπου κατά το 1/4 μίας πλήρους περιστροφής.
  • Τοποθετούμε λίγο καφέ στο δοχείο κόκκων του μύλου και αλέθουμε μία μικρή ποσότητα καφέ.

               -Εάν ο μύλος είναι χειροκίνητος, με δοσομετρικό αποθήκευσης, αλέθουμε καφέ για δύο θέσεις. (Κάθε θέση είναι και δόση καφέ). Στην συνέχεια, ζυγίζουμε τις δύο δόσεις, τοποθετούμε τον καφέ στο διπλό κλείστρο και εκχυλίζουμε έναν διπλό espresso. (55-60ml).

    Ο χρόνος εκχύλισης θα πρέπει να είναι από 21-27 sec, από την στιμή που πατάμε το κουμπί της μηχανής espresso. Τα γραμμάρια του καφέ ποικίλουν, ανάλογα το είδος και την σύνθεση. Αν είναι blend με Robusta, 15-16gr ανά διπλή δόση, ενώ αν είναι μόνο Arabica, 17-18gr.

               -Εάν ο μύλος είναι on demand, η μόνη διαφορά με την παραπάνω διαδικασία, είναι ότι αλέθουμε κατευθείαν στο κλείστρο ή σε δοσομετρικό ποτηράκι και εκχυλίζουμε ομοίως.

2. Δοκιμές και μικρορυθμίσεις

  • Σε περίπτωση που η εκχύλιση του προηγούμενου σταδίου ήταν γρήγορη, ήτοι λόγου χάρη, το extraction του καφέ έγινε σε 14 sec, στα 16gr, θα πρέπει να λεπτύνουμε το κόψιμο του καφέ.

Όποτε αλλάζουμε ρύθμιση στον δίσκο, το κάνουμε προσεκτικά και με ένα ή δύο κλικ την φορά. Άρα θα μετακινήσουμε τον δίσκο προς το λεπτότερο κατα 1 με 2 γραμμές. Στην συνέχεια, αλέθουμε ξανά και ζυγίζουμε και εκχυλίζουμε ομοίως, μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι αλλαγές και αποκλίσεις στο κόψιμο , είναι πιθανό να αυξομειώσουν λόγω της κοκκομετρίας και τα γραμμάρια. Για να ρυθμίσουμε τα γραμμάρια κάνουμε τα εξής:

   – Σε χειροκίνητο μύλο άλεσης καφέ , το παξιμάδι που έχει μέσα στον δοσομετρικό κύλινδρο, ή από κάτω ρυθμίζει τα γραμμάρια. Συνήθως αριστερά αυξάνουν και δεξιά μειώνουν.

   – Σε ηλεκτρονικό μύλος άλεσης καφέΑπό το μενού του μύλου, ρυθμίζουμε τα δευτερόλεπτα, άρα και τα γραμμάρια.

  • Σε περίπτωση που η εκχύλιση ήταν αργή, ήτοι λόγου χάρη, ο καφές βγήκε σε 35 sec, στα 16gr, θα πρέπει να χοντρύνουμε το κόψιμο του καφέ.

Συνοψίζοντας:

  •  Χοντρή Άλεση: Αν ο χρόνος εκχύλισης είναι πολύ σύντομος (λιγότερα από 21 δευτερόλεπτα) ή η ροή είναι υπερβολικά γρήγορη, σημαίνει ότι η άλεση είναι πολύ χοντρή. Ρυθμίζουμε τον μύλο για πιο λεπτή άλεση.
  • Λεπτή Άλεση: Αν ο χρόνος εκχύλισης υπερβαίνει τα 30 δευτερόλεπτα ή η ροή είναι πολύ αργή, η άλεση είναι πιθανώς πολύ λεπτή. Ρυθμίζουμε προς πιο χοντρή κατεύθυνση.

 

3. Βελτιστοποίηση

Επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα με μικρές, σταδιακές αλλαγές κάθε φορά. Καταγράψτε κάθε ρύθμιση και το αντίστοιχο αποτέλεσμα, ώστε να δημιουργήσετε ένα σταθερό «προφίλ» για τον ιδανικό espresso. Η διαδικασία αυτή απαιτεί υπομονή και προσεκτική παρατήρηση των μεταβολών στη γεύση και την εμφάνιση του καφέ.

Συμπέρασμα:
Η σωστή ρύθμιση του μύλου άλεσης espresso είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επίτευξη ενός άριστου espresso. Με μια επιστημονική και δομημένη προσέγγιση, μπορείτε να ελέγχετε ακριβώς κάθε παράμετρο – από τη δόση και το πάτημα του καφέ, μέχρι τον χρόνο εκχύλισης – για να αποκαλύψετε το πλήρες δυναμικό του καφέ σας.

Η διαδικασία ρύθμισης είναι μια συνεχής διαδικασία πειραματισμού και τελειοποίησης, που οδηγεί σε μια σταθερή και εξαιρετική ποιότητα espresso κάθε φορά.

Επιπλέον, η υγρασία και η θερμοκρασία επηρεάζουν τους κόκκους, και αυτό είναι και ο λόγος που ενδεχομένως ο μύλος να χρήζει ρύθμισης καθημερινά.

Τέλος, ανάλογα την κατανάλωση, τα μαχαίρια του μύλου χρειάζονται καθάρισμα με pulygrind ή biocaf, ανά 10 περίπου μέρες.

Σωστή εκχύλιση καφέ και ρύθμιση μύλου άεσης espresso
preloader